Resa till Tjeckien. Vad ska man besöka i Prag?

brown concrete building

De flesta förknippar Tjeckien med öl, den världsberömda semesterorten Karlovy Vary och naturligtvis staden Prag – huvudstaden i landet.

Prag är en av de största och samtidigt vackraste städerna i Europa. I Prag kan du vila både på sommaren och på vintern. Denna stad är vacker när som helst på året och oavsett hur mycket pengar du har i fickan. Om någon har vandrat genom de gamla gatorna i Prag känns det som om man befinner sig i en gotisk saga. Inte undra på att temat för denna stad ofta upprepas av casino spelen.

Sevärdheter i Prag

Det är omöjligt att se alla sevärdheter i denna magnifika stad på en dag. Det finns så många att även den mest sofistikerade resenär kommer att hitta något att se och förundras över. Här är bara några av dem:

 • Den viktigaste sevärdheter i Prag är Pragborgen, stadens pärla. Borgen är ett helt komplex av byggnader, kyrkor och försvarsverk som omger staden. Det är ett stort historiskt, kulturellt och politiskt distrikt i staden. Byggnaderna i Pragborgen återspeglar det senaste årtusendets arkitektoniska stilar. Pragborgen är den mest besökta turistattraktionen i Prag.
 • Det andra, men inte det viktigaste, landmärket i Prag är Karlsbron, som har blivit landets visitkort. Det finns en legend som säger att bron har positiv energi och att man kan önska sig något på den, vilket definitivt kommer att gå i uppfyllelse.
 • Prags hjärta är Vaclavplatsen, där lokalbefolkningen samlas för att dricka öl och turister för att besöka stadens landmärken.
 • Arkitekturens mästerverk är St Vitus-katedralen. Den oavbrutna byggandet av kyrkan varade i cirka sex århundraden. Av denna anledning visar katedralen flera olika typer av konst samtidigt – från gotisk till nygotisk, från rokoko och nyrenässans till barock.
 • Strahovský-klostret ligger i den äldsta stadsdoelen i Prag, Hradčany. Namnet Strahovský kommer från ordet “vakt”, eftersom denna plats tidigare var en avancerad utpost som bevakade infarterna till Prag.
 • För den som älskar sötsaker finns Chokladmuseet i Prag. Tjeckiens befolkning har en särskild respekt och vördnad för denna sötsak och betraktar den som en symbol för vänskap.
 • Belvedere (det kungliga sommarpalatset eller drottning Annes palats) är diamanten i Prags kungliga trädgård. Detta palats är ett exempel på den italienska renässansen. Detta arkitektoniska mästerverk var en gåva till drottning Anne från hennes make Ferdinand I av Habsburg. Palatsets juvel är den sjungande fontänen som ligger i trädgården.
 • The Dancing House är ett internationellt arkitekturprojekt av tjeckiska och kanadensiska arkitekter. Detta projekt är tillägnat ett par berömda Broadway-dansare som en gång glänste i Tjeckien. Utvändigt ser byggnaden ut som ett par frusna i en dans – en man och en kvinna. Den ovanliga utformningen av byggnaden orsakade inte invånarna mycket glädje, utan bara en storm av indignation. Men med tiden ersattes ilska av barmhärtighet. Denna byggnad blev föremål för turistintresse. Den icke-standardiserade strukturen började beundras av miljoner.
 • En av de mest romantiska platserna i Prag är Mala Strana-distriktet. Det finns alltid många par som promenerar längs de slingrande smala gatorna med färgglada hus. Kvarteret anses vara ett barock arkitektoniskt reservat.
 • Astronomiskt ur i Prag (Prague Chimes) – en symbol för den tjeckiska huvudstaden. Det är den äldsta mekanismen i världen som visar exakta astronomiska data. Klockan är dekorerad med en ängelfigur, 12 apostelfigurer och en förgylld tupp, som skyddar mot påverkan av mörka krafter.

Om du åker till Prag med barn kommer de inte heller att ha tråkigt. Vad ett barn behöver se i Prag:

 • Prags zoo är det största i Europa: dess yta är som en liten stad;
 • Mirror Labyrinth: ett stort skrattrum med 38 speglar;
 • Barnens ö vid floden Vltava är en hel park med alla möjliga attraktioner.

Prag kan kallas den älskande stad. De smala gatorna och de mångfärgade hustakarna skapar en romantisk stämning.

När du väl har besökt denna stad kommer du att vilja komma tillbaka hit mer än en gång. Prag är en mängd olika epoker som smälter samman till en enda helhet och fortsätter att utvecklas. 

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla