Varför slänger butikerna maten?

Why throw food storesNu är det sedan länge känt att det finns många butiker inom livsmedelssektorn som slänger mycket av den mat som inte säljs till deras kunder. Här är det med rätta som frågan varför butikerna slänger maten ställs, istället för att finna andra vägar att gå som gör att den fortfarande kan komma människor till del. I mångt och mycket handlar det om alla de lagar som finns gällande livsmedel. Här har det fastställts att det mesta av den mat som finns i butikernas hyllor måste vara försedd med ett tillverkningsdatum och en sista förbrukningsdag. Just sista förbrukningsdag har sedan länge bytts ut mot något som idag kallas för bäst före datum.

Enligt svenska lag gällande livsmedel är det inte tillåtet för butikerna att sälja den mat som gått över tiden för ett bäst före datum. Även om det precis som det låter är ett bäst före datum och att denna mat är bra i många dagar till, kommer de inte att få behålla dessa livsmedel till försäljning i butikens hyllor. Många butiker försöker på bästa sätt genom att halvera priset på de livsmedel som närmar sig detta datum få deras kunder att köpa dem så att de slipper slänga dem på sopberget, vilket är en av de bättre lösningarna mot vad som annars skulle ske.

Det här hjälper inte i det stora hela utan det finns idag en så stor överproduktion av livsmedel att detta är något som sker varje dag i många svenska livsmedelsbutiker. Nu finns det faktiskt de butiker som tar ett större ansvar och tar sig den tid som krävs för att ge bort och sända den mat de annars måste slänga till olika organisationer som har ett behov av dem. Detta ska de få livsmedelshandlare ha stor heder av och är de som kan skapa en förändring på sikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *