Vad är en frigan?

What is a friganNär ordet friganism nu finns kommer det naturligtvis även att finnas de som kan kalla sig för friganer. När detta ord skrivs i rättstavningsprogram kommer det vara ett ord som registreras som att det egentligen inte finns. Detta är med rätta eftersom det är så nytt. Sanningen är att det inte alls skulle behöva finnas om det inte fanns en sådan stor överproduktion av mat som det idag finns i det svenska samhället. Här överproduceras det massor av mat varje dag som senare måste tas bort från butikernas hyllor för att slängas i en container på butikens baksida.

Den som kallar sig för frigan och ägnar sig åt friganism, är en person som tar vara på all den mat som slängs i dessa containrar. Det kan ses som ett ett sätt att leva, vilket inte kommer att placeras på den glamorösa sidan av samhälle. Vem vill egentligen vara sopletare när det gäller att finna sitt dagliga bröd? Här finns det nog faktiskt ingen som kommer att svara på att detta är något som de verkligen vill göra, utan det handlar istället om ett kraftigt motstånd till att samhället fungerar på ett sådant sätt som det faktiskt gör.

Istället för att se till alla som faktiskt har det fattigt även i Sverige, eller kanske alla de som kommer till Sverige från fattigare länder, väljer många butiker idag att slänga mat som fortfarande inte har några som helst fel och som fortfarande går helt perfekt att äta. Det beror naturligtvis på alla de lagar som gäller för det bäst före datum som måste finnas på de matvaror som idag säljs i butikerna. En frigan är alltså en person som har fått nog och tar hand om all den mat de ser slängas varje dag från många av de butiker som finns i Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *