Hur friganism hjälper dig spara pengar om du låter dig inspireras

Innan vi helt och hållet dyker in i hur man kan spara pengar med hjälp av friganism, så måste vi först ta reda på vad begreppet betyder. Själva ordet friganism är byggt på två andra ord. Dessa är ordet free, för gratis, och ordet veganism. Man kan alltså säga att en friganist är en person som försöker ta sig igenom livet så billigt som möjligt genom att göra smarta miljöval. Ofta är friganister också veganer men inte alltid. Denna alternativa livsstil blir nu allt mer populär och gör att vi får lära oss nya begrepp som till exempel dumpstring.

shutterstock_403414Hur agerar en friganist?

När man är friganist så försöker man lämna så lite påverkan på jorden som möjligt. Detta kan innebära att gå, cykla eller ta kollektiva färdmedel dit man ska. Det kan också handla om så kallad dumpstring. Dumpstring innebär att man går igenom de containers som mataffärer slänger mat med kort datum i. En friganist vill absolut inte att ätbar mat ska gå till spillo. Även om man inte vill vara så pass extrem så kan man även som icke-friganist också göra smarta ekonomival. Jämför priser på priskaparen.se, för att ta ett exempel. Att sträva efter att ta hand om jorden och göra väl genomtänkta köp är alltid bra.

Inspireras av friganism

Även om man inte vill bli friganist fullt ut, kan man låta sig inspireras av deras livsstil och på så sätt spara pengar. Ett sätt kan vara att återanvända sådant som man tänkt slänga, såväl möbler som kläder och annat. Man kan också börja våga köpa mat med kort datum. Om man fryser in saker som har kort datum kan man göra riktiga matklipp. Nu är det dessutom allmänt känt att bäst före-datum snarare är fingervisningar än skrivna i sten. Inspireras därför av friganisterna och smaka och lukta på maten innan du slänger den. På så sätt kan du spara mycket pengar.